Bizonyítottan hatékony módszerek a szorongás kezelésében

Mindenkivel megtörtént már, hogy a hirtelen rátörő félelem miatt a légzése erőssé vált, izmai megfeszültek, és a szíve hevesebben vert. Szorongásról akkor beszélünk, ha gyakran érezzük feszültnek és idegesnek magunkat, tartva valamilyen kellemetlen dolog bekövetkezésétől, anélkül, hogy tisztában lennénk a feszültség pontos okával.

A szorongás rengeteg belső feszültséggel jár, sok esetben a barátok, rokonok számára is fájdalmas látni, hogy egy számukra kedves ember saját szorongásai és feszültségei rabjává válik, és sokszor olyan tanácsokat adnak, hogy „ne légy ideges” vagy „gondolj bele, másoknak sokkal rosszabb” esetleg „biztos azért csinálod, mert boldog vagy ha aggodalmaskodhatsz”. Ezek a tanácsok nem hatékonyak. Sőt, sok esetben a háziorvosok és pszichiáterek is csak gyógyszeres kezelést alkalmaznak, ami csak a tüneteket enyhíti, de a valódi problémákat nem oldja meg. Amennyiben nem részesül megfelelő kezelésben szorongásos állapotok könnyen tartóssá válhatnak és egyre több életterületre kiterjedhetnek, amelyek végig kísérik az ember egész életét.

 

Az utóbbi 5-6 évben, mióta pszichológusként dolgozunk Leniczki Csillával, több 100 embernek segítettünk a szorongása kezelésében: tartottunk számos egyéni pszichológiai tanácsadást, és csoportos tréninget.

 

Az évek során megtapasztaltuk, hogy melyek azok a jellemző nehézségek, amelyek a hozzánk fordulókat foglalkoztatják. Ennek a tapasztalatai szeretném megosztani ebben a bejegyzésben.

 

A szorongás eredetének megértése és átkeretezése

A szorongás optimális szintje evolúciós nézőpontból adaptív, mivel a valódi veszélyhelyzetekre való felkészülés, azok felismerése és elkerülése segíti a túlélést. Néha a veszélyérzékelés küszöbe lehet magas vagy kóros. Ilyenkor sok olyan helyzet címkéződnek - fals­pozitív - módon veszélyesnek, amik valójában nem azok, és az egyén feleslegesen pazarol energiát az ezeken való rágódásra, illetve ezen helyzetek túlreagálására vagy elkerülésére. Bizonyos esetekben a szorongás feltörhet a „semmiből” (pánik), kiválthatják speciális események, ilyenek a szociális és a specifikus fóbiák, míg más esetekben nem egy vagy több meghatározható kiváltó ingerre adott válaszként jelentkező generalizált szorongás vagy poszttraumás stressz zavar következményeként is előfordulhat.

 

Az egyéni konzultációk és a tréningek folyamán azt találtuk, hogy az első legkritikusabb lépés, hogy felderítsük, melyek azok a kiváltó helyzetek, amelyek előidézik a szorongást, majd azonosítjuk az aggodalmas gondolatokat és a hozzájuk kapcsolódó kognitív torzításokat. A megközelítés abból indul ki, hogy az emberek szemlélete, hiedelmei alapvetően meghatározzák a reakcióinkat, viselkedésformáikat. Az eseményeknek teljesen más jelentése lehet az egyik vagy a másik ember szemszögéből. A szorongás esetében sokszor torzul az események érzékelése. Előfordulhat, hogy a legkisebb negatív visszajelzést is hatalmas kudarcként él meg vagy túlságosan saját felelősségének tulajdonít minden helyzetet. A kognitív technikák segítenek az ilyen helyzetek felismerésében, és megváltoztatásában.

 

Relaxáció

 

Aki szorong, az sokszor érezheti úgy, hogy teljesen elveszíti a kontrollt a dolgok felett, kicsúszik a talaj a lába alól, légzési nehézségei támadnak vagy sok szorongás következtében kimerül a szervezete. Testi és lelki egészségünk szempontjából nélkülözhetetlen, hogy feltöltődjünk, megfelelően pihenjünk. A rendszeresen végzett relaxációnak regeneráló hatása van. Ügyfeleinknél azt tapasztaltuk, hogy megfelelő technikák alkalmazásával és kitartó gyakorlással egy idő után kialakítható a relaxációs reflex, amely lehetővé teszi, hogy nehéz helyzetekben automatikusan el tudjanak lazulni, anélkül, hogy valódi relaxációt kéne végezni. Ez egy nagyszerű élmény lehet, hiszen sokszor adódhat olyan helyzet, amikor a körülmények miatt nem feltétlenül tudunk relaxálni.

 

Önismeret és társas készségek fejlesztése

Sokszor tapasztaltuk, hogy aki szorong, az sokszor magas elvárásokat támaszt saját magával és másokkal szemben, „ha valamit nem csinálok meg 120%-osan, az nincs megfelelően elvégezve”. Ennek következtében dupla annyit dolgozik mint mások, hogy minden feladatot tökéletesen elvégezzen, ami szintén szorongással járhat.

Az is előfordulhat, hogy a szorongással küzdők sokszor feladják a saját igényeiket, és alávetik magukat mások akaratának, és minden kérést teljesítenek.  Ebből a környezet annyit érzékel, hogy a végtelenségig lehet terhelni őket vagy akár ki is használhatják a „jóindulatukat”.

Ilyenkor sokat segíthet az egészséges határok kialakítása, és az önérvényesítés fejlesztése, amely segít megtalálni az optimális egyensúlyt a társas helyzetekben.

 

Hogyan teheti meg az első lépést?

Először is ne érezze szégyennek, hogy ilyen jellegű problémával küzd, mivel sokkal több ember van ugyanebben a cipőben, mint Ön is. A társadalom is egyre inkább kezdi felismerni, és nem cikinek tartani, ha valaki pszichológus segítségét kéri, hiszen a mentális egészség ugyanolyan fontos, mint a fizikai egészségünk. Így amikor influenza idején elmegyünk a háziorvoshoz, vagy fogfájás esetén a fogorvoshoz, ugyanolyan természetes dologgá kezd válni az is, ha az ember elmegy egy pszichológushoz. Ez azt is jelenti, hogy otthon nem tudjuk magunkat meggyógyítani egyik esetben sem, így ha szorongással küzdünk, ennek megoldására is egy külső szakember segítsége kell annak érdekében, hogy hatékonyan és véglegesen meg tudjon szabadulni a szorongástól.

Ehhez bátornak kell lennie, és meg kell tennie az első lépést. Utólag azt fogja mondani magának, hogy milyen kár, hogy nem lépett hamarabb, s nem kérte szakértő segítségét már sokkal korábban, mert akkor már rég szorongás nélküli életet tudna élni és büszke lehetne magára, hogy igen, volt bátorsága segítséget kérni.

Ráadásul most egy online tréningen is részt vehet, amely tartalmán hónapokig dolgoztunk. A tréning megoldást ad szorongással kapcsolatos nehézségekre. Most a COVID-19 közbeszólt, és személyes tréning nem lesz, de úgy döntöttünk mindenki számára elérhető élő online tréning formájában szeretnénk átadni ezt a tudást és eszközöket, amelyek a szorongáscsökkentésben segíthetnek.