Search

Lelki megküzdési kalauz a COVID-19 idején

Updated: Mar 12

A koronavírussal (COVID-19) fertőzött esetek számának növekedése a legtöbbünk számára megnövekedett stresszes állapotot, fokozott szorongást okozhat. A járvány által kiváltott félelem felfokozott érzelmi állapotokat idézhet elő, ami megterhelő lehet hosszútávon és hozzájárulhat az immunrendszerünk kimerüléséhez vagy a pánikhangulat fokozódásához.


Ahhoz, hogy legyőzzük a járványt, a félelmeinket is meg kell tanulnunk kezelni. Hatékony stratégiát alkalmazva megőrizhetjük mentális egészségünket a járvány idején.


Az egyik legfontosabb dolog annak felismerése és tudatosítása, hogy mindenki másként reagál a stresszhelyzetre. A vészhelyzetben adott érzelmi reakció nagyban függ attól, hogy milyen temperamentummal, személyiségvonásokkal és korábbi tapasztalattal rendelkezünk. Azok az emberek jellemzően intenzívebb reakciót adnak a stresszes helyzetre, akiknek alapvetően van valamilyen lélektani nehézsége vagy feldolgozatlan traumái, ilyenkor felerősödhet a szorongás, a pánik, a depresszió vagy az agresszió.


Azoknál is aktiválódhatnak a fokozott érzelmek, akik közvetlenül érintettek a vírus megelőzésében vagy kezelésében (cégvezetők, intézményvezetők, munkavédelmi szakemberek, HR menedzserek, egészésgügyi dolgozók), hiszen ők most azt élhetik meg, hogy sokkal nagyobb felelősség és nyomás nehezedik rájuk, mint valaha.


A járvány ideje alatt gyakoriak lehetnek az alábbi reakciók:

- Aggódás a saját magunk vagy közeli hozzátartozóink egészsége iránt, és attól való félelem, hogy megfertőződnek

- Alvási és étkezési szokások felborulása

- Alvási és koncentrációs nehézségek

- Katasztofizáló gondolatok és pánik

- A krónikus egészségügyi problémák rosszabbra fordulása

- Megnövekedett alkohol, cigaretta vagy szerhasználat


Fontos, hogy legyen hatékony eszköztárunk a helyzet kiváltotta nehézségekkel való megküzdésre, és felismerjük, ha professzionális segítségre van szükségünk.

Ebben az iőszakban normális, ha sebezhetőnek és túlterheltnek érezzük magunkat, ahogy híreket olvasunk az esetek számának növekedése kapcsán.


Érdemes tudatosítani ezeket a fenti jelenségeket és arra törekedni, hogy a fizikai és mentális állapotunkról gondoskodjunk:

- Tájékozódjon megbízható hírforrásokból, ugyanakkor kerülje az álhírek vagy búlvár tartalmakat. Nem segít, ha percenként pörgeti a telefonját, és újra meg újra elolvasva ugyanazokat a híreket, ugyanis ezzel tudja leginkább a szorongását fokozni. Tartson szünet és próbáljon meg olyan tevékenységeket is végezni, amitől jól érzi magát

- Gondoskodjon a testi és a fizikiai szükségleteinkről. Figyeljen a légzésére, végezzen nyújtógyakorlatokat és meditáljon. Táplálkozzon kiegyensúlyozottan, biztosítsa szervezete számára a megfelelő mennyiségű alvást, kerülje az alkohol és a drogok használatát

- Kapcsolódjon másokkal, akár megoszthaja az aggályait és érzéseit a családjával, barátaival

- Szabjon határt a katasztrofizáló gondolatainak, próbálja meg objektíven szemlélni a történéseket

- Szánjon időt a lazításra és azt is tartsa szem előtt, hogy a nehéz, kellemetlen érzések idővel csillapodnak


Az aggódása megjelenhet azzal kapcsolatban is, hogy vajon érdemes-e pszichológushoz fordulni vagy folytani a már megkezdett kezelést ilyen időszakban. A személyes tapasztalataim alapján is azt gondolom, hogy mindenképpen érdemes szakembert keresni, ha úgy érzi a félelmei megnehezítik az életvitelét. A már megkezdett terápiát is érdemes folytatnia, hiszen ez egy remek lehetőség arra, hogy átdolgozza a járvány aktiválta megterhelő érzelmi és lelki nehézségeit. Ha esetleg azért vannak félelmei, mert megfertőződhet a rendelő felkeresése kapcsán, akkor már a legtöbb helyen kérhet online konzultációt is.0 views