Search

Hogyan hozhatja ki a legtöbbet az online terápiából?

Mivel a legtöbb személyes rendelés a járványügyi helyzet ideje alatt szünetel, így az online terápia egyre gyakoribbá válik, és a kutatások is azt támasztják alá, hogy ugyanolyan hatékony mint a személyes kezelés. Elsőre szokatlan lehet az online térben való munka, azonban kezdeti nehézségek áthidalása után rendkívül hasznos lehet online formában igénybe venni pszichológus segítségét, és átdolgozni a lelki nehézségeket, hiszen járványügyi helyzet egyik lényeges eleme, hogy a lelki egészségünkkel is fontos törődünk, hiszen ez által erősödhet pszichológiai immunrendszerünk, és a megküzdőképességünk. Az alábbiakban ismertetek néhány szempontot, ami hasznos lehet Önnek annak kapcsán, hogyan fordítsa előnyére az online pszichológiai konzultációkat. Ezek a szempontok hasznosak lehetnek akkor is, ha most tervezi, hogy online konzultációban vesz részt, de akkor is, ha már egy ideje online terápiát folytat.


Használja ki a felszabadult idejét

Ha eddig nem volt ideje arra, hogy pszichológushoz forduljon, most felhasználhatja a felszabadult idejét erre. Elképzelhető, hogy az időbeosztása vált rugalmasabbá, vagy esetleg a napi ingázással töltött időt tudja átfordítani arra, hogy a lelkével is törődjön.


Adjon időt az online térhez való alkalmazkodáshoz

Ha korábban megszokta, hogy a pszichológusa rendelőjében találkoztak, azonban lehet most furcsa, hogy a nappalijában vagy a lakása más helységeiben történnek ezek az ülések. Első alkalommal talán nehéz lehet az érzéseit megosztani videón keresztül. Akár zavarban is érezheti magát vagy idegennek tűhet a helyzet, hogy online térben beszél a problémáiról. Ezek teljesen normális érzések kezdetben, fontos, hogy időt adjon magának, és megfigyelje mi segíten Önnek, hogy kényelmesen érezze magát. Akár beszélhet erről a pszichológusának is, hiszen, ez által oldódhat a feszültség és a a terapeutája is tisztában lesz ezzel a nehézséggel. Idővel minden bizonnyal egyre komfortosabbá fog válni az online térben.


Dolgozza ki céljait

Sokszor magát a folyamatot elkezdeni a legnehezebb, mert számos aggodalmunk támadhat, azonban az adhat némi biztonságérzetet, ha tudja, hogy mire számíthat az ülések során. Ha még most kezd online terápiába akkor, akkor átgondolhatja, hogy milyen témakörökkel szeretne foglalkozni, illetve mit szeretne elérni az ülések során, illetve milyen segítséget vár a terapeutától. Az első egy-három alkalmat hívják a szakemberek „első interjúnak”, amikor megpróbálják lehető legjobban megérteni a hozzájuk forduló ember nehézségeit, valamint együtt kijelölik a terápiás célokat. A pszichológusok az ülések kezdetén megbizonyosodnak arról, hogy Ön komfortosan érzi-e magát, és közösen dolgozzák ki a terápiás célokat, az Ön fejlődési igényeihez igazodva.


Kezelje úgy az üléseket, mintha személyes találkozón venne részt

A terápia akkor lehet hatékony, ha úgy vesz részt az online üléseken, mintha személyes találkozón venne részt. Ez azzal is járhat, hogy lehet egy másik szobából kell csatlakoznia az üléshez, vagy olyan ruhát vesz fel, amelyben kényelmesen érzi magát, mégis alkalomhoz illő. Ezek a rituálék segíthetnek felkészülni és ráhangolódni a terápiás ülésekre.


Zárja ki a zavaró tényezőket és találjon nyugodt helyet az ülésekhez

A sikeres ülések egyik záloga az, ha nyugodt környezetben tud részt venni a konzultáción. Fontos, hogy egy olyan helyet alakítson ki erre, amelyet csak Ön használ és mások nem szakítják meg a konzultáció időtartama alatt. A különböző számítőgépes alkalmazások értesítési hangjai is könnyen kizökkenthetik a fókuszból, így érdemes ezeket előre lenémítani.


A terápia segíthet megküzdeni a magánnyal

Az emberek szociális lények, és mindenkinek szüksége van mások társaságára. A szorongás, a félelem vagy az izoláció rendkívül gyakori a jelenlegi helyzetben. Az online pszichológiai konzultáció egy lehetséges megoldás lehet arra, hogy átdolgozza az ezzel kapcsolatos nehézségeit valamint megtapasztalja azt, hogy milyen az, ha olyan emberrel van kapcsolatban, aki elfogadja és megérti azt, amin Ön keresztülmegy.


Legyen őszinte az ülések alatt

Sokat segíthet azzal a személyes fejlődésén, ha őszintén beszél azokról a dolgokról, amik foglalkoztatják.


A terápia rendkívül jótékony hatású lehet ebben az időszakban

Nem egyszerű olyan dologgal megküzdeni, amire senki nem készült fel. Lehetséges, hogy most sok negatív érzést és nehézséget él át. A pszichológiai konzultációk folyamán megtanulhatja ezeket az érzéseket a helyén kezelni.


Amennyiben hasznosnak találta a cikket, és szeretne onlin pszichológiai konzultáción részt venni, szerettel várom bejelentkezését az alábbi elérhetőségeimen: fendrik.bertalan@gmail.com vagy 0670 246 1884

0 views