Search

A szakítás fájdalmának feldolgozása

Az elmúlt időszakban több ügyfelem is azzal keresett meg, hogy párjuk szakított velük, és nagyon nehezen tudták feldolgozni az elhagyás következményeként kialakult fájdalmukat.


Sokan számoltak be arról, hogy belső világuk teljesen felfordult, akár az önmagukról korábban kialakított kép is teljesen megváltozott, csökken az önértékelésük, elvesztették a magukba vetett hitüket. Számos megterhelő érzés öntötte el őket a szakítást követő időszakban. Kétségbejtő volt számukra azt az elhagyatottság érzést megélni, amikor a párjuk úgy döntött, hogy bontja a kapcsolatot, és tovább áll, esetleg valaki másért elhagyta őket. Olyan negatív gondolatokról számoltak be, hogy „nem vagyok elég jó, mert szakítottak velem”, „az én hibám, ezt előbb észre kellett volna vennem”.


Klienseim a szakítás első heteit különösen fájdalmasnak élték meg. Sokan alig ettek valamit, nem tudtak aludni, sokszor a sírás kerülgette őket, nagy szomorúsággal járt számukra a megváltozott helyzethez való alkalmazkodás, egy időre visszavonultak a társas kapcsolataikból. Arról számoltak be, hogy az esti időszak volt a legnehezebb, az elalvás is nehézséggel járt, gondolatok törtek be annak kapcsán, hogy mit tehettek volna másként, valamint maga az alvásuk is meglehetősen rapszodikus volt. Elmondták, hogy a közös munkánk előtt, néha fáradtabban keltek, mint ahogy lefeküdtek, és sajnos reggel csak rosszabb volt: másnap újra kezdődtek náluk a fájdalmas érzések és a kínzó gondolatok.


Ebből az irdatlan fájdalomból valóban nehéz felépülni, sokan évekig szenvedhetnek tőle, ha nem kapnak megfelelő támogatást ezen az úton. Az ügyfeleimmel való közös munka során pszichológusként megtapasztaltam, melyek azok a területek, amelyek átdolgozásával könnyebb megküzdeni a szakítás fájdalmával, és gyorsabban felépülhetnek ebből a sérülésből, mintha egyedül cipelnék ennek súlyát. Az alábbiakban ezeket a tippeket szeretném elérhetővé tenni mindazok számára, akik hasonló nehézségeken mennek keresztül.


Az érzések átélése. Engedje meg magának, hogy megtapasztalja az érzéseit. Nem jó taktika, ha megpróbálja elnyomni vagy elrejteni a kellemetlen érzéseket. Akár lehetnek olyan félelmei, hogy ha szabadjára engedi az érzéseit, soha nem tudja megállítani majd ezeket a rossz érzéseket, azonban ezek az érzések idővel rendeződnek, ha megengedjük magunknak ezen érzések átélését.


A szakítást követően valójában a gyász szakaszain megy keresztül. A sokk, a harag, a fájdalom, az alkudozás, a szomorúság és a félelem valamint a levertség mind normális ebben az időszakban. Sokszor érezhetünk olyat, mintha egyik részünk meghalt volna a párunk távozásával. Ugyanakkor a szakítás abban különbözik a haláleseti gyásztól, hogy a partnerünk él, és egy tudatos döntést hozott, hogy elhagy bennünket. Talán  így még nehezebb is elfogadni a tényt, hogy nincs jelen az életünkben. Fontos tudatosítani ezeket az érzéseket, és gondolatokat, akár érdemes naplót is vezetni, amely során mederbe kerülhetnek.


Gondoljon úgy a fájdalmára, mintha egy hullám lenne. Lesznek időszakok, amikor egy rövid időre elfelejti ezt a fájdalmat, és lesznek olyan időszakok, amikor ez a hullám újra megcsapja Önt. Ha küzd az érzéseivel vagy megpróbálja elnyomni azokat, akkor ezek a hullámok sokkal keményebben ütnek vissza. Akár azt is elképzelheti, hogy az érzelmi hullámok között fürdőzik. Engedje meg, hadd jöjjenek a hullámok, majd figyelje meg milyen az, amikor ezek a hullámok áthaladnak Önön és megtisztítják a sérüléseit.


Támaszkodjon a baráti kapcsolataira. Lehetnek olyan időszakok, amikor visszavonul, esetleg nem érez erőt arra, hogy másokkal legyen, akár az is elképzelhető, hogy legszívesebben egész nap az ágyban maradna. Azonban a feldolgozás egy fontos lépése, hogy közelengedje a barátait magához, és megengedje nekik, hogy osztozzanak az Ön fájdalmában, így megtapasztalhatja, hogy nincs egyedül, és szabadon beszélhet az érzéseiről. Talán, majd egy másik alkalommal Ön lesz az, aki hasonló támogatást ad a barátainak.


Állítsa meg az önhibáztatást. Nagyon gyakori, hogy saját magunkat kezdjük el hibáztatni, és azt próbáljuk megérteni, hogy mit csináltunk rosszul, „mért nem voltam elég jó”. Fontos szem előtt tartani, hogy a szakítás nem kizárólagosan az Ön hibája. Ahhoz, hogy a kapcsolat működjön két ember szükséges, viszont egy is elég, hogy véget érjen. Számos oka lehet, amiért a partnere elhagyta Önt, akár az is lehetséges, hogy neki sokkal nagyobb gondjai vannak magával kapcsolatban, mint, ami párkapcsolatukban volt.


Alakítson ki öngondoskodási tervet. Fontos, hogy jól bánjon magával, megfelelően táplálkozzon, és eleget pihenjen. Sokszor már napi 10 perc séta is sokat segít vagy alkalmazhat relaxációs, meditációs technikákat is, hogy a negatív gondolatok elviselhetőbbek legyenek és idővel megváltozzanak. Egy olyan időszakként is tekinthet a történtekre, hogy újra felfedezheti valódi önmagát, és minőségi időt tölthet szeretteivel.


Vegyen igénybe segítséget. A szakításból való felépüléshez idő, támogatás és türelem szükséges. A fent leírt technikák leginkább általános javaslatok, annak kapcsán, hogy milyen területekre érdemes figyelni a szakítás feldolgozása során.

Ha szeretne Ön is személyre szabott, az igényeihez igazodó segítséget kérni a szakítás feldolgozása kapcsán, keressen bizalommal.


Fendrik Bertalan

fendrik.bertalan@gmail.com

0670 246 1884

0 views